torstai 13. lokakuuta 2016

Viestinnän ja vallan johtaminen 6.10.

Tänään oli aiheena viestinnän ja vallan johtaminen. Tunnin aluksi meillä oli vierailijana yliopistolehtori, FT Helena Kantanen. Hän kertoi mielenkiintoisesti ja kuulijoita aktivoiden viestinnästä. Mieleen jäi erityisesti se, kuinka suurin osa viestinnästä on sanatonta. Jos sanat ja eleet ovat ristiriidassa, saa sanaton viestintä suuremman painoarvon ja viestijän sanat menettävät merkityksensä. Tavoitteena viestinnässä on yhdenmukaisuus, mutta nykyään se on haastavaa mm. sosiaalisen median vuoksi. Nykyaikana myös laaja verkostoituminen hankaloittaa tiedon leviämisen ennustamista ja rajoittamista.

Kantanen kertoi myös viestinnän toimivan ”liimana” organisaation eri toimintojen välillä. Viestinnässä käytetään hyödyksi erilaisia kanavia ja välineitä. Haasteina viestinnässä on mm. se, että jokainen tekee aina omat tulkintansa oman maailmankuvan yms. pohjalta. Ihmiset eivät myöskään ole rationaalisia vaan tunteet vaikuttavat päätöksentekoon ja viestinnän säätelijöitä ovat mm. eettiset kysymykset. Viestintä voi olla myös tahatonta. Esimerkiksi jos toinen viestijöistä yrittää kertoa asiaansa, mutta toinen osapuoli keskittyy samanaikaisesti kännykänsä käyttöön, voi asian kertojalle tulla tunne, ettei toinen arvosta häntä edes sen vertaa, että keskittyisi kuuntelemaan.

Kantanen aktivoi kuulijoita näyttämällä erilaisia kuvia, joita pyysi tulkitsemaan. Kuvat viestivät paljon eikä kulunut sanonta ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” ole aivan tuulesta temmattu. Viestimme esimerkiksi pukeutumisellamme siitä, millaisia olemme. Monesti erilaisista ulkoisista asioista tekee johtopäätöksiä siitä, miten asiat ovat. Täytyy kuitenkin muistaa erityisesti ihmisten kohdalla katsoa myös pintaa syvemmälle.

Luennolta jäi lisäksi erityisesti mieleen luennoitsijan ilmoille heittämä kysymys siitä, että onko tiimikontrolli itse asiassa vahvempaa kuin esimieskontrolli. On totta, että tiimissä on useampi henkilö ja siten myös useampi henkilö on vastuussa asioiden sujumisesta. Tiimissä on lisäksi tietynlainen ryhmäpaine tehdä oma osuutensa asioista, ettei petä toisten luottamusta ja ryhmässä varmistetaan myös tämän yhteisöllisen kontrollin avulla oikeudenmukaisuuden toteutuminen. Mielenkiintoinen huomio oli myös se, että jotkin asiat ovat niin kaukana meistä, maantieteellisesti tai aatteellisesti, ettemme näe niiden todellisuutta ja ajattelemme etteivät ne kosketa meitä.


Viestintä on mielenkiintoinen ja monipuolinen aihe. Tässä kuitenkin muutamia asioita, jotka jäivät luennolta mieleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti